Feng shui w kuchni

Ludzie zazwyczaj nie lubią tego, czego nie rozumieją. Taka jest nasza dziwna przywara. Często odrzucamy bardzo cenne wskazówki, ponieważ nie uznajemy wartości tego, kto tych rad udziela. Tak jest też w przypadku feng shui. Sceptycy uważają sztukę urządzania naszego otoczenia za bełkot azjatów, który nie jest wart słuchania. Czy mamy rację? Sprawdźmy najważniejsze przesłania feng shui dotyczące kuchni. Przede wszystkim w kuchni należy zachować czystość. Powód jest bardzo logiczny: w kuchni przyrządza się posiłki dla całej rodziny, muszą więc być szykowane w czystości. Poza tym osoba pracująca tam, gdzie jest czysto, lepiej się czuje i lepiej pracuje. Polacy często mawiają: dodaj serce do jedzenia. To wiąże się przecież z dobrym nastrojem i spokojem ducha podczas przyrządzania potraw. Z tego samego powodu bardzo ważne jest, aby nasza kuchnia była funkcjonalna. Najważniejsze rzeczy powinny więc być w zasięgu rąk, a powierzchnia blatu musi być na tyle duża, abyśmy mieścili się ze wszystkim, czego akurat potrzebujemy. Według feng shui powinniśmy trzymać się żelaznych zasad: lodówka ani zlewozmywak nie powinny stać w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki. Zwolennicy feng shui bardzo lubią tę zasadę, zwłaszcza że mimo starożytnych przesłań, jest po prostu praktyczna i nie trzeba laikowi wspominać o feng shui, aby zapamiętał ten zakaz.